jan
30

Kókuszos-mézes muffin

Címkék: méz kókusz | Szerző: sutilany | 7:44 pm

Hozzávalók:

1 ¼ csésze (3,1 dl) tej
1 ¼ evõkanál méz
3 csésze (23 dkg) kókuszreszelék
½ csésze (12,5 dkg) cukor
½ csésze (7 dkg) liszt
2 evõkanál sütõpor
2 (nagy) enyhén felvert tojás

Elkészítés
:

A sütõt 200 °C-ra elõmelegítjük. A muffinformákat kivajazzuk, vagy papírral kibéleljük.
A tejet és a mézet felforrjuk, majd félretesszük.
Egy tálban összekeverjük a kókuszt, a lisztet és a sütõport, hozzáadjuk a mézes tejet, végül a felvert tojásokat is. Ezt a folyékony masszát beletöltjük a formákba (csak 2/3-ig!), és kb. 30 perc alatt készre sütjük.

Forrás: Muffins c. könyv

dec
30

Brazil kávétorta

Címkék: kávé csoki rum | Szerző: sutilany | 9:29 pm

Hozzávalók:

100 g vaj
180 g porcukor
3 tojás
1,5 evőkanál Nescafé
300 g liszt
20 g sütőpor
kevés rum

a krémhez:
100 g vaj
100 g porcukor
2 evőkanál Nescafé

a csokibevonathoz:
150-200 g étcsokis tortabevonó
1-2 evőkanál víz
35-40 g vaj
fél dl rum

Elkészítés:

A vajat a porcukorral habosra keverjük, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat, a Nescafét, majd apránként a lisztet, melyben előzőleg elkevertük a sütőport is. Az egészet alaposan összekevrjükés kivajazott, kilisztezett tortaformába töltjük. Előmelegített sütőben, közepes hőn (180 fokon) 35-40 percig sütjük.
Ha kihült, kivesszük a formából, kettévágjuk, kevés rummal meglocsoljuk, majd ebbe kerül a krém.
A krémhez a vajat a porcukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a kávéport.
Végül a tortára kerül a csokibevonat is: gőz felett, egy lábasban felolvasztjuk a tortabavonót, 1-2 evőkanál víz hozzáadásával. Ha langyosra hült, hozzáadjuk a vajat és fél dl rumot. A bevonatot a tortára öntjük. (A kenésnél vigyázni!)

Forrás: a recept alapja a Lajos Mari féle könyvből származik, de egyéni ötletekkel egészítettem ki

okt
29

Mazsolás-túrós muffin

Címkék: túró mazsola | Szerző: sutilany | 10:22 pm

Hozzávalók:

30 dkg liszt
1 csomag sütőpor
15 dkg mazsola
10 dkg vaj
20 dkg cukor
1 csipet só
1 csomag vaníliás cukor
4 tojás
25 dkg (sovány) túró
1,25 dl tej

Elkészítés:

A sütőt 190 °C-ra előmelegítjük, a muffinformákat kivajazzuk.
A lisztet elkeverjük a sütőporral és a mazsolával. A vajat a cukorral, a sóval és a vaníliás cukorral kikeverjük, majd egyesével belekeverjük a tojásokat, majd a túrót és a tejet, és habosra keverjük. A masszához hozzáadjuk (kis adagokban) a lisztes keveréket.
A tésztát a formákba töltjük, kb. 25 perc alatt készre sütjük.
Ha kész, porcukorral megszórva még szebb lesz.

Forrás: Muffins c. könyv

sze
2

Csodás csokis muffin

Címkék: csoki kakaó | Szerző: sutilany | 10:16 pm

Hozzávalók:

15 dkg liszt
2 tojás
15 dkg vaj
15 dkg cukor
3 evõkanál barackíz
½ csomag sütõpor
5 dkg kakaópor
5 dkg tört étcsokoládé

Elkészítés:

A sütõt elõmelegítjük 170 °C-ra.
A lisztet elkeverjük a sütõporral és a kakaóporral.
A tojásokat kikeverjük a vajjal, a cukorral, majd hozzáadjuk a barackízt.
A masszához hozzáadjuk a lisztes keveréket, majd belekeverjük a tört étcsokit.
A tésztát a formába kanalazzuk, és 20-25 perc alatt készre sütjük.

Forrás: Muffins c. könyv

Megjegyzés: Ez volt a legelső muffin, amit csináltam. Nagyon-nagyon fini, mégis lehet, hogy rossz döntés volt, ugyanis a szépséges szilikonos muffintepsim kicsit barnás árnyalatra váltott a benne lévő sok kakaótól és csokitól...

aug
11

Hozzávalók:

3 bögre liszt
3 teáskanál sütőpor
3 bögre zabpehely
2 bögre cukor
1 bögre barna cukor
2 evőkanál kakaópor
1 teáskanál őrölt gyömbér
1 teáskanál őrölt fahéj
1 teáskanál őrölt szegfűszeg
4 bögre tej
kevés zsemlemorzsa és vaj a forma előkészítéséhez

Elkészítés:

A hozzávalókat (a tej kivételével!) a megadott sorrendben egy nagy tálban összekeverjük. Ezután felmelegítjük a tejet és hozzákeverjük a többihez, míg sűrű masszát nem kapunk.
Az egészet kivajazott, zsemlemorzsával beszórt püspökkenyérformába töltjük.
Előmelegített sütőben, kb. 160 fokon, 1 órán át sütjük.

Forrás: Bögrés sütemények (szakácskönyv)

Megjegyzés:

* 1 bögre = 200 ml

* Ránézésre is látszik, hogy sok a hozzávaló; épp ezért rendkívül tömör, nehéz, de laktató süteményt kaptam a végén.

* Ez a süti a szakácskönyvben látható fényképe miatt tetszett meg nekem, tényleg kókuszra emlékeztett a kép alapján. Nagyon meglepődtem azonban, mikor a hozzávalók között nem találtam kókuszt. Viszont aztán rájöttem, hogy a hasonlóságot csak a kettévágott, fehér zabpehely és a barna kakaópor okozza.

aug
1

Keksz / Diós cookie

Címkék: dió mandula mogyoró | Szerző: sutilany | 5:52 pm

Hozzávalók:

10 dkg hideg vaj
15 dkg liszt
5 dkg darált dió (vagy mandula, mogyoró, mák, stb.)
5 dkg porcukor
kevés citromhéj
1-2 evőkanál hideg víz
1 tojás

Elkészítés:

A hideg vajat, a lisztet és a diót robotgépben összekeverjük úgy, hogy morzsás legyen. Hozzáadjuk a porcukrot, azt is morzsásra keverjük.
Hozzákeverjük a citromhéjat, 1-2 evőkanál hideg vizet és egy tojás sárgáját, majd összegyúrjuk, de csak kis ideig, nehogy kezünktől felmelegedjen. Hengerré sodorjuk és PVC fóliába csomagolva minimum egy órára hűtőbe tesszük.
A hűtőből kivéve felszeleteljük, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, a tetejét tojásfehérjével megkenjük és esetleg egy gerezdnyi dióval díszítjük.
Előmelegített sütőben 10-12 perc alatt készre sütjük.

Forrás: Stahl konyhája (a receptet a műsor honlapján nem találtam meg)

Megjegyzés:

* Mikor először csináltam ezt a sütit, vajjal, dióval készült és másfél óra hűtőben pihentetés után vághatóvá vált, megsülve pedig tényleg keksz-állagú volt.

* Másodjára mogyoróval és margarinnal készítettem, de akkor az egész nagyon zsíros állagú lett. 2 óra pihentetés után sem lett vágható, inkább ragacsos maradt, így gombócokat gyúrtam belőlük és cookie-ként, sütőpapírra lapogatva sütöttem meg, kb. 17-18 perc alatt.

Cookie-szerűen:

Keksz-szerűen:

 

júl
14

Hozzávalók:

15 dkg puha vaj
12 dkg cukor
1 tojás
15 dkg zabpehely
10 dkg finomliszt
1 kávéskanál őrölt fahéj
½ kávéskanál szódabikarbóna
1 csipet só
10 dkg mazsola, rumban felfőzve és lecsöpögtetve

Elkészítés:

Előmelegítem a sütőt 175 fokra (gázsütőn 4-es fokozat), és szilikonlapot vagy sütőpapírt terítek 2 nagy tepsibe.

Összeállítom a tésztát. A vajat robotgéppel habosra keverem a cukorral, majd hozzádolgozom a tojást. Ezután egy külön tálban összevegyítem a zabpelyhet, a lisztet, az őrölt fahéjat, a szódabikarbónát és a sót. A lisztekeveréket fakanállal apránként hozzáadom a cukros-tojásos vajhoz, aztán hozzákeverem a rumban felfőzött, lecsöpögtetett mazsolát is.

A tésztából evőkanálnyi adagokat teszek egymás mellé 5 centire az előkészített tepsikre, majd nedves ujjal kicsit ellapítom őket.

A zabpelyhes sütiket 10-12 perc alatt megsütöm, egyik tepsit a másik után. Figyelem, amikor a sütik megsültek, még puhák maradnak. De ahogy elkezdenek kihűlni, megszilárdulnak és ropogóssá válnak.

Forrás: stahl.hu - Stahl konyhája

júl
4

Málnás béles

Címkék: citrom tészta málna | Szerző: sutilany | 10:41 pm

Hozzávalók:

1 csomag (250 g) cérnametélt
30 dkg friss vagy mirelit, felengedett málna
1 citrom lereszelt héja
15 dkg kristálycukor
20 dkg puha margarin
3 tojás

Elkészítés:

Előmelegítjük a sütőt 175 fokra (gázsütőn 4-es fokozat), kifőzzük a cérnametéltet és hideg vízzel átöblítjük, hogy ne tapadjon össze.
Elkészítjük az alapkrémet. Ehhez egy nagy keverőtálba tesszük a puha margarint, hozzászórjuk a cukrot és az egészet robotgéppel összehabosítjuk.
Ezek után a cukros-margarinhoz pottyantjuk a tojássárgákat, a fehérjéket pedig egy kisebb keverőtálba öntjük és félre tesszük. A tojássárgákat alaposan eldolgozzuk a cukros-margarinos krémben, majd hozzáöntjük az előzőleg alaposan összeturmixolt málnát, és ezt is belekeverjük a krémbe. Végül hozzáreszeljük a citrom héját.
Ha a málnás krém elkészült, belekeverjük a kifőtt tésztát is. Aztán az alaposan elmosott és megtörölgetett habverőket visszahelyezve a gépbe, kemény habbá verjük a tojásfehérjéket, majd a habot beleforgatva, fellazítjuk a málnás tésztát.
A kész tésztát jénai tálba öntjük és sütőbe téve 35-40 perc alatt készre sütjük.
(Ízfokozásként aki szereti, málnaszörppel meglocsolva fogyaszthatja.

Forrás: Stahl konyhája - stahl.hu

Megjegyzés: Bár igyekeztem mindent a recept szerint csinálni, az enyém mégis sokkal hígabb lett, mint Stahl Judité, így nem tudtam szeletelni, csak kanállal kiosztani az "adagokat". Viszont a barnára pirult teteje nagyon finom lett!

Ilyen volt:

Ilyen lett:

júl
3

Hozzávalók:

10 dkg müzli (ízlés szerinti ízesítéssel - én áfonyással próbáltam ki)
2,5 dl tej
2 tojás
1 dl méz
3/4 dl olaj
20 dkg liszt
1 csomag sütőpor
1 mokkáskanál só
1/2 mokkáskanál őrölt fahéj
1/2 mokkáskanál őrölt szegfűszeg
1 citrom reszelt héja

Elkészítés:

A müzlit kb. 10 percre beáztatjuk a tejbe.
A tojásokat a mézzel habosra keverjük, majd apránként hozzátesszük az olajat. Ezután hozzákeverjük a müzlis-tejes masszát is.
A lisztet összekeverjük a sütőporral, majd apránként beleforgatjuk az előző keverékbe. Hozzáadjuk a sót, majd fahéjjal, szegfűszeggel, citromhéjjal ízesítjük.
Kivajazott püspökkenyérformába töltjük, majd előmelegített sütőben közepes lángon (180 fok) 30 percig sütjük.
A formából kiborítva, miután kihűlt, 1 tábla tortabevonó csokival bevonhatjuk és még melegen megszórhatjuk csokis müzlivel.

Forrás: Cerbona honlap

Megjegyzés: Én áfonyás müzlivel próbáltam ki és nemcsak nagyon finom, hanem ínycsiklandó illatú is lett a sütemény.

áfonyás müzlis püspökkenyér

júl
2

Sajtos rúd

Címkék: mák sajt bors köménymag | Szerző: sutilany | 10:25 pm

Hozzávalók:

20 dkg finomliszt
1 púpos teáskanál só
5 dkg frissen reszelt füstölt sajt
frissen őrölt bors
10 dkg hideg vaj, felkockázva
1 tojássárgája
4 evőkanál hideg víz

kevés liszt a nyújtáshoz
a kenéshez 1 tojásfehérje, villával enyhén felverve
kevés köménymag

Elkészítés:

Előmelegítjük a sütőt 175 fokra (gázsütőn 4-es fokozat), és sütőpapírt terítünk 2-3 nagy tepsibe.
A lisztet, a sót és a frissen reszelt sajtot beletesszük a késes betétű robotgépbe. Tekerünk hozzá bőven frissen őrölt borsot, és hozzáadjuk az apró kockákra vágott, hideg vajat. Ezután bekapcsoljuk a gépet, és a hozzávalókat kb. ½ perc alatt homokszerű keverékké dolgozzuk össze.
A lisztes-vajas-sajtos keveréket átöntjük a gépből egy tálba, és hozzáadjuk a tojássárgát meg a hideg vizet. Kezünkkel gyorsan összegyúrjuk az egészet, majd az így kapott tésztát cipóvá formáljuk.
A tésztát lisztezett gyúródeszkán lisztezett nyújtófával ½ cm vékony téglalappá nyújtjuk, és éles késsel felvágjuk ½ cm széles, hosszú csíkokra.
A csíkokat áttesszük a tepsikre, megkenjük őket kevés tojásfehérjével, és meghintjük köménymaggal.
A sajtos rudakat 12-14 perc alatt megsütjük a meleg sütőben, egyik tepsit a másik után.

Forrás: Stahl konyhája - stahl.hu

Megjegyzés: Bár már rég csináltam, emlékszem rá, hogy mindent a recept szerint csináltam, robotgépet is használtam, stb, stb.tényleg gyorsan, könnyen elkészült.

A tetejére meg lehet tenni köménymagon (amit én személy szerint utálok...) kívül szezámmagot, pirospaprikát(!), mákot... stb :)

 

 

süti beállítások módosítása
Mobil