Hozzávalók:
10 dkg hideg vaj
15 dkg liszt
5 dkg darált dió (vagy mandula, mogyoró, mák, stb.)
5 dkg porcukor
kevés citromhéj
1-2 evőkanál hideg víz
1 tojás
Elkészítés:
A hideg vajat, a lisztet és a diót robotgépben összekeverjük úgy, hogy morzsás legyen. Hozzáadjuk a porcukrot, azt is morzsásra keverjük.
Hozzákeverjük a citromhéjat, 1-2 evőkanál hideg vizet és egy tojás sárgáját, majd összegyúrjuk, de csak kis ideig, nehogy kezünktől felmelegedjen. Hengerré sodorjuk és PVC fóliába csomagolva minimum egy órára hűtőbe tesszük.
A hűtőből kivéve felszeleteljük, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, a tetejét tojásfehérjével megkenjük és esetleg egy gerezdnyi dióval díszítjük.
Előmelegített sütőben 10-12 perc alatt készre sütjük.
Forrás: Stahl konyhája (a receptet a műsor honlapján nem találtam meg)
Megjegyzés:
* Mikor először csináltam ezt a sütit, vajjal, dióval készült és másfél óra hűtőben pihentetés után vághatóvá vált, megsülve pedig tényleg keksz-állagú volt.
* Másodjára mogyoróval és margarinnal készítettem, de akkor az egész nagyon zsíros állagú lett. 2 óra pihentetés után sem lett vágható, inkább ragacsos maradt, így gombócokat gyúrtam belőlük és cookie-ként, sütőpapírra lapogatva sütöttem meg, kb. 17-18 perc alatt.
Cookie-szerűen:

Keksz-szerűen:
