Hozzávalók:
20 dkg finomliszt
1 púpos teáskanál só
5 dkg frissen reszelt füstölt sajt
frissen őrölt bors
10 dkg hideg vaj, felkockázva
1 tojássárgája
4 evőkanál hideg víz
kevés liszt a nyújtáshoz
a kenéshez 1 tojásfehérje, villával enyhén felverve
kevés köménymag
Elkészítés:
Előmelegítjük a sütőt 175 fokra (gázsütőn 4-es fokozat), és sütőpapírt terítünk 2-3 nagy tepsibe.
A lisztet, a sót és a frissen reszelt sajtot beletesszük a késes betétű robotgépbe. Tekerünk hozzá bőven frissen őrölt borsot, és hozzáadjuk az apró kockákra vágott, hideg vajat. Ezután bekapcsoljuk a gépet, és a hozzávalókat kb. ½ perc alatt homokszerű keverékké dolgozzuk össze.
A lisztes-vajas-sajtos keveréket átöntjük a gépből egy tálba, és hozzáadjuk a tojássárgát meg a hideg vizet. Kezünkkel gyorsan összegyúrjuk az egészet, majd az így kapott tésztát cipóvá formáljuk.
A tésztát lisztezett gyúródeszkán lisztezett nyújtófával ½ cm vékony téglalappá nyújtjuk, és éles késsel felvágjuk ½ cm széles, hosszú csíkokra.
A csíkokat áttesszük a tepsikre, megkenjük őket kevés tojásfehérjével, és meghintjük köménymaggal.
A sajtos rudakat 12-14 perc alatt megsütjük a meleg sütőben, egyik tepsit a másik után.
Forrás: Stahl konyhája - stahl.hu
Megjegyzés: Bár már rég csináltam, emlékszem rá, hogy mindent a recept szerint csináltam, robotgépet is használtam, stb, stb.tényleg gyorsan, könnyen elkészült.
A tetejére meg lehet tenni köménymagon (amit én személy szerint utálok...) kívül szezámmagot, pirospaprikát(!), mákot... stb :)

