Hozzávalók:
300 g tehéntúró
300 g liszt
300 g porcukor
3 tojás
20 g sütőpor
kevés tej
1 citrom reszelt héja
só
vaníliás porcukor
Elkészítés:
A cukrot habosra keverjük a túróval, egyenként hozzáadjuk a tojásokat és apránként a lisztet, végül a kevés tejben elkevert sütőport, a reszelt citromhéjat és egy csipet sót.
Kivajazott, kilisztezett kerek tortaformába simítjuk a masszát, előmelegített sütőben, közepes hőmérsékleten (180 fok) kb. 35-40 percig sütjük.
A formában hagyjuk kihülni, lehúzzuk róla a tortakarikát, tálra csúsztatjuk, tetejét bőven megszórjuk vaníliás porcukorral és tortaszerűen szeleteljük. Egy kevés illatos likőrrel hígított, felforrósított pikáns gyümölcslekvárral kínálhatjuk, de anélkül is finom.
Gyors, szinte elronthatatlan, tartalmasabb levesek, egytálételek kisérőjeként ajánlom.
Forrás:
Lajos Mari - Hemző Károly: 99 sütemény és torta 33 színes fotóval - Mindenki túrótortája
Megjegyzés:
# Én tettem a cukros-túrós trutyiba 1 zsacs vaníliás cukrot, viszont a végén a porcukrozást kihagytam, mert már így is elég édes volt. Persze lehet, hogy porcukrozva szebb lenne...
# A sütőpor tejben való elkeverése extrém módon megijesztett, ugyanis az első csöpptől úgy, de úgy felhabosodott az a piciny por, hogy azt sem tudtam, hová kapjak. Meg is kérdeztem rögtön a nagyimat, ő szokott-e ilyet csinálni, de azt mondta, még ilyenről nem hallott. Na mindegy, végül semmi baj sem lett, a habot elkevertem a masszában; kb olyan volt, mint mikor a tojásfehérjét adjuk a végén hozzá.
# Bevallom, rögtön 2 tortát csináltam. Az első így készült, a recept szerint, a másikat koszorú alakú formába tettem és tettem bele soksok fini rumba áztatott mazsolát is :)
Mindkettő nagyon jó illatú lett, de az egyiknél a túró és citrom, a másiknál a rum illata dominált.



