júl
15

Hozzávalók:

fél kg darált háztartási keksz (legjobb a Detki :))
20 dkg porcukor
15 dkg margarin
1 csomag vaníliás cukor
kevés tej
kakaópor (nem cukrozott!)
(1 csomag kókuszreszelék)

Elkészítés:

A kekszet és a cukrokat elkeverjük, benne eldörzsöljük a szobahőmérsékletű margarint, majd az egészet összedolgozzuk. Apránként öntünk hozzá tejet, míg megfelelő, formázható állagú nem lesz. Golyókat csinálunk belőle és kakaóporban meghempergetjük.

Forrás: Nagymamám receptje - úgy, ahogy én szeretem :)

Az eredeti recept szerint a kekszben kell elkeverni 1-2 evőkanál kakaóport és a kész golyókat kókuszreszelékben megforgatni.

Megjegyzés: a fotót majd pótolom!

júl
12

Ribizlis muffin

Címkék: ribizli | Szerző: sutilany | 10:31 pm

Hozzávalók: (12 darabhoz)

50 dkg ribizli
15 dkg cukor
25 dkg liszt
fél csomag sütőpor
2 tojás
10 dkg vaj
0,8 dl tej

Elkészítés:

A ribizlit megmossuk, kissé leszárítjuk, villa segítségével lehúzzuk a szemeket, meg szórjuk a cukor 1/3 részével, félretesszük. A tojásokat a többi cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk az olvasztott vajat, belekeverjük a tejet is. A ribizlit is beleforgatjuk a közben engedett levével együtt, végül beleforgatjuk a sütőporral elkevert lisztet. Papírral bélelt muffin formába adagoljuk, 180 fokon sütjük 20-25 percig. A kész muffinokat a formában pihentetjük 5-10 percig, mielőtt kivennénk. Porcukorral szórjuk.

Forrás: Internet

Megjegyzés: Csináltam már pár muffint, és mindig a legújabb a kedvencem, de el kell hogy mondjam, ez most nagyonnagyonnagyon finomra sikerült!!! :) Egy-két apróságban eltértem a recepttől, pl kicsit kevesebb ribizlit tettem bele, mert ribizlis muffint akartam, nem muffinos ribizlit.
Bevallom, most teljesen oda és vissza vagyok magamtól, mert ezzel most nagy sikerem volt. Tényleg nagyon fincsi. :)
Egy vélemény: "a ribizli olyan pikáns ízt ad neki..."

Ilyen volt:

Ilyen lett:

júl
11

Málnás-csokis muffin

Címkék: csoki málna | Szerző: sutilany | 10:28 pm

Hozzávalók: (12 darabhoz)

25 dkg liszt
2 és fél kávéskanál sütőpor
fél kávéskanál szódabikarbóna
1 tojás
13 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 dl olaj
2,5 deci kefir
5 dkg keserű csoki
15 dkg málna (mélyhűtött vagy friss)

Elkészítés:

Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. Olvaszd föl a málnát, vágd apróra a csokit. A lisztben keverd el a sütőport és a szódabikarbónát. A tojást verd fel a cukrokkal, az olajjal és a kefírrel, keverd hozzá a lisztet és a csokoládét. A sütőformár vajazd ki, és a massza felét oszd el igazságosan a 12 formába, majd mindegyikbe tegyél málnát, és végül a maradék masszát tedd rá. 20-25 percig süsd, kicsit hagyd kihűlni, és fahéjjal, tejszínhabbal díszítsd.

Forrás: Internet

Megjegyzés:

* Nem vagyok nagy málna rajongó (most is csak az itthoni maradék málnát próbáltam elhasználni valamire), de ennek a muffinnak a finom málnás illata már levett a lábamról. Meg aztán maga a tésztája is annyira könnyű, finom, puha volt.

* A málnát én a tésztába kavartam bele, nem csak úgy a közepére tettem, mint ahogy a receptben szerepel.

jún
30

Túrótorta

Címkék: túró citrom mazsola | Szerző: sutilany | 10:06 pm

Hozzávalók:

300 g tehéntúró
300 g liszt
300 g porcukor
3 tojás
20 g sütőpor
kevés tej
1 citrom reszelt héja

vaníliás porcukor

Elkészítés:

A cukrot habosra keverjük a túróval, egyenként hozzáadjuk a tojásokat és apránként a lisztet, végül a kevés tejben elkevert sütőport, a reszelt citromhéjat és egy csipet sót.
Kivajazott, kilisztezett kerek tortaformába simítjuk a masszát, előmelegített sütőben, közepes hőmérsékleten (180 fok) kb. 35-40 percig sütjük.
A formában hagyjuk kihülni, lehúzzuk róla a tortakarikát, tálra csúsztatjuk, tetejét bőven megszórjuk vaníliás porcukorral és tortaszerűen szeleteljük. Egy kevés illatos likőrrel hígított, felforrósított pikáns gyümölcslekvárral kínálhatjuk, de anélkül is finom.
Gyors, szinte elronthatatlan, tartalmasabb levesek, egytálételek kisérőjeként ajánlom.

Forrás:

Lajos Mari - Hemző Károly: 99 sütemény és torta 33 színes fotóval - Mindenki túrótortája

Megjegyzés:

# Én tettem a cukros-túrós trutyiba 1 zsacs vaníliás cukrot, viszont a végén a porcukrozást kihagytam, mert már így is elég édes volt. Persze lehet, hogy porcukrozva szebb lenne...

# A sütőpor tejben való elkeverése extrém módon megijesztett, ugyanis az első csöpptől úgy, de úgy felhabosodott az a piciny por, hogy azt sem tudtam, hová kapjak. Meg is kérdeztem rögtön a nagyimat, ő szokott-e ilyet csinálni, de azt mondta, még ilyenről nem hallott. Na mindegy, végül semmi baj sem lett, a habot elkevertem a masszában; kb olyan volt, mint mikor a tojásfehérjét adjuk a végén hozzá.

# Bevallom, rögtön 2 tortát csináltam. Az első így készült, a recept szerint, a másikat koszorú alakú formába tettem és tettem bele soksok fini rumba áztatott mazsolát is :)
Mindkettő nagyon jó illatú lett, de az egyiknél a túró és citrom, a másiknál a rum illata dominált.

okt
14

Bögrés mákos

Címkék: mák lekvár | Szerző: sutilany | 9:14 am

Hozzávalók:

100 g vaj
1 bögre kristálycukor
2 tojás
1 bögre liszt
20 g sütőpor
késhegynyi fahéj
1 bögre tej
1 bögre darált mák
pikáns lekvár; ízlés szerint lehet pl. ribizli, málna vagy áfonya
vaníliás porcukor a szóráshoz

Elkészítés:

A vajat a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tojásokat.
A lisztet elkeverjük a sütőporral és a fahéjjal. Ebből, a tejből és a darált mákból felváltva, apránként adunk hozzá egy keveset a vajas-cukros-tojásos keverékhez.
Kivajazott, kilisztezett tepsibe töltjük és előmelegített sütőben, közepes hőmérsékleten (180 fok) 40 percig sütjük.
Ha kihült, hosszában kettévágjuk, megkenjük lekvárral, majd a két részt újra egymásra helyezzük. Ezután egy órán át pihentetjük, hogy a sütemény jól magába szívja a lekvárt.
Felszeletelve, vaníliás porcukorral szórva tálaljuk.

Forrás: Lajos Mari-féle könyv, kiegészítve néhány változtatással

jún
14

Francia diótorta

Címkék: dió rum kukoricaliszt | Szerző: sutilany | 11:21 am

Hozzávalók:

5 tojás
25 dkg cukor
25 dkg őrölt dió
2 evőkanál rum
10 dkg kukoricaliszt
5 dkg vaj


A tetejére:
3 evőkanál baracklekvár
12 gerezd dió

Elkészítés:

A tojássárgákat a cukorral fehéredésig keverjük, majd hozzáadjuk a rumot és a diót. A lisztet a vajjal simára keverjük. A tojásfehérjéket csipetnyi sóval kemény habbá verjük, majd ezeket is a tésztába dolgozzuk. Végül kivajazott kerek formába simítjuk, és készre sütjük (tűpróbával ellenőrizzük: akkor jó, ha a tészta már nem ragad a beleszúrt tűre). Amikor kész, rácsra borítjuk, a lekvárral megkenjük, és diógerezdekkel díszítjük.

Forrás: Internet

Megjegyzés:

# Természetesen itt is elő kell melegítenünk a sütőt. Ezután én 45-50 percig sütöttem a tortát, közepes lángon.

# A végső lépés nálam különbözött: nem kerültek diógerezdek és lekvár a tetejére, hanem hagyományos módon kettévágtam a tortát és megkentem baracklekvárral, végül pedig porcukorral szórtam meg a tetejét.

ápr
7

Hozzávalók: (12 darabhoz)

20 dkg sárgarépa
15 dkg liszt
2 teáskanál sütőpor
1 teáskanál őrölt fahéj
1 csipet őrölt szerecsendió
20 dkg puha vaj
8 dkg barna cukor
1 tojás
2 evőkanál porcukor

Elkészítés:

A sárgarépákat meghámozzuk, lereszeljük.
A lisztet  összekeverjük a sütőporral, a fahéjjal és a szerecsendióval.
A vajat habosra keverjük a cukorral. Beledolgozzuk a tojást, a lisztes keveréket és végül a répát is hozzákeverjük.
Kivajazott muffintepsiben, 180 fokra előmelegített sütőben kb. 35 percig sütjük.
Tálalás előtt a muffinokat porcukorral szórjuk.

Forrás: Kiskegyed konyhája Extra, 2007/4.

ápr
4

Hozzávalók:

30 dkg liszt
2 kávéskanál fahéj
1 csipet szegfűszeg
1 csomag sütőpor
1 csipet só
10 dkg felvágott, magozott meggy (befőtt)
4 tojás
2 dl joghurt
1 dl olaj
10 dkg cukor

Elkészítés:

A lisztet összekeverjük a fahéjjal, a szegfűszeggel, a sóval és a sütőporral, majd elkeverjük benne a meggyet.
A tojásokat a joghurttal felverjük, hozzáadjuk az olajat, a cukrot, majd a lisztes keveréket.
Az egészet muffinformába töltjük, majd előmelegített sütőben, közepes hőfokon, kb. 25 perc alatt készre sütjük.

Forrás: ?

Megjegyzés: Bár a recept 12 muffinra számol, nekem kb. 18 darab lett belőle.

már
15

Amerikai kávés muffin

Címkék: kávé | Szerző: sutilany | 7:01 pm

Hozzávalók: (12 darabhoz)

4 tojás
25 dkg liszt
2 teáskanál sütőpor
2 evőkanál instant kávépor
15 dkg vaj (szobahőmérsékletű)
20 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
0,8 dl tej

Elkészítés:

A sütőt melegítsd fel 180 fokra és vajazd ki a muffin tepsit.
A tojásokat válaszd szét, és verd fel a tojásfehérjét alaposan.
A lisztet, a sütőport és az instant kávéport jól keverd össze.
Egy másik tálban verd fel a cukrot, tojássárgáját, vajat, vaníliás cukrot és a tejet.
Keverd a száraz hozzávalokat a nedvesekhez, de csak addig, ameddig egyszer jól elkeverednek. Ha túl sokáig kevered, nehéz lesz a tészta! Végül óvatosan keverd a masszába a felvert tojásfehérjét is.
Az előmelegített sütőben 20-22 percig sütjük.

Forrás: Internet

Megjegyzés:

# Tettem a tésztába néhány csepp rumarmát is; remekül illett a süti ízéhez.

# Esetleg a kész muffinok tetejére tehetünk csokibevonót is.

 

 

 

már
10

Joghurtos-citromos muffin

Címkék: citrom joghurt | Szerző: sutilany | 5:06 pm

Hozzávalók:

25 dkg liszt
1 ½ teáskanál sütőpor
½ teáskanál szódabikarbóna
1 teáskanál só
15 dkg cukor
1 citrom reszelt héja
17,5 dkg joghurt
1 tojás
0,6 dl növényi olaj
1 citrom leve

Tetejére a citromos mázhoz: 12,5 dkg porcukor + 2-3 evőkanál citromlé

Elkészítés
:

A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük. A muffinformákat papírral kibéleljük.
Egy kisebb tálban elkeverjük a száraz hozzávalókat (liszt, sütőpor, szódabikarbóna, só, cukor, citromhéj). Egy másik (nagyobb) tálban simára keverjük a joghurtot a tojással, az olajjal és a citromlével, majd kis adagokban hozzáadjuk a lisztes keveréket.
A masszát a formákba kanalazzuk, 20-25 percig sütjük.
A mázhoz a porcukrot elkeverjük a citromlével, majd a kisült muffinokat ezzel megkenegetjük.

Forrás: Muffins c. könyv

süti beállítások módosítása
Mobil