ápr
16

Hozzávalók:

15 dkg étcsoki
15 dkg vaj
1 üveg (kb. 45 dkg) befőtt
4 tojásfehérje
2 tojássárgája
10 dkg porcukor
20 dkg liszt
porcukor a szóráshoz

Elkészítés:

A csokit apró darabokra törjük, majd hozzátesszük a vajat, lehetőleg darabokban. Kis lábasban, kevergetve, vízfürdőben felolvasztjuk.
Az üveg befőttet kimagozzuk, lecsöpögtetjük.
2 tojássárgával a porcukrot fehéredésig, habosra keverjük, majd hozzáadjuk a langyosra hült csokit. Belekeverjük a lisztet és meggyet is.
4 tojásfehérjéből kemény habot verünk; ezt laza mozdulatokkal forgatjuk bele a tésztába.
Az egészet kivajazott, kilisztezett kerek formába öntjük, előmelegített sütőben 180 fokon 45-55 percig sütjük.
Ha kihűlt, porcukorral szórjuk.
(Az eredeti recept tortabevonót ír; ehhez 15 dkg csokit kell 1 evőkanál vajjal felolvasztani, vízfürdő felett sima masszává keverni, majd a tortára önteni.)

Forrás: Kiskegyed konyhája 2005/3

Megjegyzés: Ha a kép alapján nem lenne egyértelmű: a torta tetején nyuszifejek és tojások vannak! :P

 

 

ápr
16

Hozzávalók:

12,5 dkg margarin
1 bögre kristálycukor
1 tojás
2 bögre rétesliszt
1 csomag sütőpor
1 bögre tej

a töltelékhez:
fél kg túró
2 dl tejföl
10 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor

Elkészítés:

A margarint a kristálycukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tojást is.
A réteslisztet elkeverjük a sütőporral, majd az előbbiekhez adjuk. Hozzáadunk 1 bögre tejet.
Az egészet jól összekeverjük, majd kivajazott, kilisztezett tepsibe öntjük.
A töltelék hozzávalóit is összekeverjük, ráöntjük a tésztára.
Előmelegített sütőben, 180 fokon, lassú lángon 30-35 percig sütjük.

Forrás: Kiskegyed konyhája, 2004/6

Megjegyzés: Nagyon finom!!! :)

már
15

Pudingos sütemény

Címkék: pudingpor | Szerző: sutilany | 3:54 pm

Hozzávalók:

4 tojás
10 dkg kristálycukor
fél csomag sütőpor
2 és fél csomag pudingpor (nálam: 1 csomag csokis, 1 csomag karamell, fél csomag vaníliás)

A krémhez:
1,5 dl tej
fél csomag pudingpor (a tésztához használt vaníliás pudingpor másik fele)
10 dkg kristálycukor
2 tojás sárgája
50 g vaj

Elkészítés:

4 tojás fehérjét 10 dkg kristálycukorral gőzön felverünk. Egyenként hozzáadjuk a 4 tojás sárgáját. Hozzáadjuk a sütőport és a pudingporokat, összekeverjük és kivajazott zsírpapírral bélelt tepsibe tesszük. Előmelegített sütőben, közepes hőn kb. 35 percig sütjük.
A hozzávalókból (a vaj kivételével) krémet főzünk, majd kihűtjük. A vajat habosra keverjük és hidegen a krémhez adjuk.
A lapot kettévágjuk és megtöltjük a krémmel, majd szeletelve tálaljuk.

Forrás: lisztérzékenyeknek szóló receptgyűjtemény

feb
5

Mennyei narancsos kuglóf

Címkék: citrom narancs | Szerző: sutilany | 1:53 pm

Hozzávalók:

25 dkg margarin
17 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 csipet só
4 tojás
1 kávéskanál reszelt citromhéj
1 kávéskanál reszelt narancshéj
4 evőkanál citromlé
11 evőkanál narancslé
30 dkg liszt
1 csomag sütőpor
12 dkg porcukor
kandírozott narancshéj

Elkészítés:

A margarint, a csipet sót és a vaníliás cukrot, cukrot habosra keverjük. Hozzáadjuk a tojásokat, a reszelt citrom- és narancshéjat. A csavart citromléből 3 evőkanállal, a narancsléből 10 evőkanállal teszünk hozzá, ezt felváltva keverjük össze a 30 dkg liszttel (amit előzőleg elkeverünk a sütőporral).
Kivajazott, kilisztezett kuglófformába öntjük és előmelegített sütőben, közepes hőn 55-60 perc alatt megsütjük.
Melegen borítjuk ki, mert a máz, amit a tetejére kenünk, így fog rádermedni.
Máz: A 12 dkg porcukrot elkeverjük a megmaradt 1-1 evőkanál citrom- és narancslével. A még folyós mázba beleszórjuk a kandírozott, kockákra vágott narancshéjat.

Forrás: ?

Megjegyzés: A kuglóf a finom narancsos illatával az első pillanattól hódít. :) Igazán rászolgál a "mennyei" névre.

dec
25

Hozzávalók:

130 g vaj
125 g kristálycukor
4 tojás
125 g liszt
100 g kukoricaliszt
20 g vaníliás cukor
10 g sütőpor
1 csipet só
1 citrom reszelt héja

a krémhez:
150 g vaj
150 g porcukor
20 g vaníliás cukor
1 tojás sárgája
3 evőkanál rum
80 g mandula

Elkészítés:

 

A vajat a kristálycukorral habosra kikeverjük, majd egyenként hozzáadunk 4 tojássárgát.
A liszteket a vaníliás cukrorral és a sütőprral összekeverjük. 4 tojásfehérjét 1 csipet sóval kemény habbá verünk, majd ebből és a lisztes keverékből kanalanként, váltakozva adunk a masszához. Legvégül hozzáadjuk a reszelt citromhéjat.
Az egészet kivajazott, kilisztezett kuglóf- vagy koszorúformába öntjük.
Előmelegített sütőben, mérsékelt hőn (180 fok) kb. 30-35 percig sütjük.
Miután a formában langyosra hült, kiborítjuk.
A krémhez az összetevőket habosra keverjük, majd a tortát kettévágva középen és kívülről megkenjük vele. Ha kész, kívülről megszórjuk a hámozott és durvára tört mandulával.

Forrás: a Lajos Mari-féle könyvben ez a recept mint Frankfurti grillázstorta szerepel. Ehhez:

100 g kristálycukrot 1-2 evőkanál vízzel felolvasztunk. Ha pirulni kezd, beledobjuk a durvára vágott mandulát. Vékonyan megkenünk vajjal egy tepsit, erre 2-3 mm vastagon rásimítjuk a grillázst. Hagyjuk megkeményedni/kihülni, majd mozsárban kis darabokra törjük, és ezzel szórjuk be a tortát.

Megjegyzés: A mandula héjának könnyű levételét is a Lajos Mari-féle könyvből tanultam. Úgy szoktam csinálni, hogy forró vízbe potyogtatom az egész mandulákat, és pár percig benne hagyom, majd leöntöm róla a vizet. Ezután könnyedén, szinte kipattintva kijön a héjából.

nov
28

Mogyorós kakaótorta

Címkék: mazsola kakaó mogyoró | Szerző: sutilany | 7:22 pm

Hozzávalók:

100 g vaj
200 g porcukor
4 tojás
fél dl tej
200 g liszt
20 g sütőpor
2 csapott evőkanál kakaópor
100 g hámozott, durvára megvágott mogyoró
fél dl rum
100 g mazsola

vaníliás porcukor a szóráshoz

Elkészítés:

A vajat a porcukorral habosra keverjük. Egyenként hozzáadjuk 4 tojás sárgáját, majd apránként a tejet, a lisztben elkevert sütőport, a kakaóport és a mazsolát; ez utóbbit előbb áztassuk be rumba, csepegtessü le és forgassuk meg lisztben. Az egészet alaposan összekeverjük.
4 tojásfehérjéből verjünk kemény habot, és óvatosan adjuk hozzá a tésztához.
Kivajazott, kilisztezett kerek tortaformába simítjuk és előmelegített sütőben 180 fokon 40-45 perc alatt készre sütjük. (tűpróba!)
Ha kihült, a formából kivéve vaníliás porcukorral szórjuk meg.

Forrás: Lajos Mari - Hemző Károly: 99 sütemény és torta 33 színes fotóval

Megjegyzés: Ez volt az első tortám, amit egyedül készítettem (meglepiből :))!

okt
15

Szőlős rakott metélt

Címkék: tészta szőlő | Szerző: sutilany | 5:14 pm

Hozzávalók:

25 dkg cakkos szélű metélt tészta
2 tojás
5 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
5 dkg puha vaj
2 dl tejföl
kevés citromhéj
20 dkg csemegeszőlő leszemezve

vaj és zsemlemorzsa a tálhoz
vaníliás porcukor a szóráshoz

Elkészítés:

A tésztát a csomagon javasolt módon megfőzzük.
A tojássárgákat a cukrokkal habosra keverjük. Hozzáadjuk a vajat, a tejfölt, a citromhéjat és végül a kifőzött tésztát is.
A tojásfehérjéket kemény habbá verjük és a szőlővel felváltva forgatjuk bele a tésztás masszába.
Egy tűzálló tálat (jénait) kivajazunk és zsemlemorzsával megszórunk. Beleöntjük a tésztés masszát és előmelegített sütőben 180 fokon 20-25 perc alatt megsütjük.
Ha kész, megszórjuk vaníliás porcukorral.

Forrás: Kiskegyed konyhája, 2005/9.

 

sze
30

Hozzávalók:

120 g vaj
140 g porcukor
6 tojás
140 g liszt
120 g "adalék": dió, mandula, mogyoró, csoki, birsalmasajt, zselés szaloncukor, aszalt szilva, meggy, narancshéj, stb, ízlés szerinti arányban
1 csipet só

Elkészítés:

A vajat a cukorral és a tojássárgákkal habosra keverjük. A lisztben elkeverjük az "adalékot", és apránként a masszához adjuk.
A tojásfehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verjük, majd óvatosan, alulról felfelé keverve, kis adagokban a masszához adjuk.
Kivajazott, kilisztezett püspökkenyér-formába tesszük, és előmelegített sütőben (130-140 fok), lassú tűznél (50-60 fok) készre sütjük, vagyis inkább szikkasztjuk.
A formában hagyjuk kihülni, majd porcukrozzuk, szeleteljük.

Forrás: Lajos Mari - Hemző Károly: 99 sütemény és torta 33 színes fotóval

júl
24

Rácsos linzer

Címkék: dió lekvár | Szerző: sutilany | 11:57 pm

Hozzávalók:

fél kg liszt
1 csomag sütőpor
25 dkg margarin
20 dkg porcukor
darált dió (kb. 10 dkg kell a tetejére, a tésztába pedig ízlés szerint)
1 tojás + tojássárga a kenéshez
1 dl tej vagy 1 kanál tejföl
kevés citromhéj
fahéj
15-20 dkg baracklekvár

Elkészítés:

A lisztet elkeverjük a sütőporral, majd elmorzsoljuk a margarinnal.
Hozzáadjuk a porcukrot, ízlés szerint darált diót, a tojást, a tejet/tejfölt, a citromhéjat és a fahéjat, majd jól összegyúrjuk. Ezután fél óráig hidegen pihentetjük.
A tészta 2/3-át tepsi hosszúságúra kinyújtjuk és kivajazott tepsibe tesszük. Megszórjuk a darált dióval, majd megkenjük baracklekvárral. A maradék tésztából rácsokat készítünk, a sütemény tetejére helyezzük és megkenjük tojássárgával.
Középmeleg sütőben 20-25 percig sütjük.
Ha kihűlt, ferde téglalapokra kell szeletelni.

Forrás: Horváth Ilona-féle szakácskönyv plusz családi recept ötvözve :)

süti beállítások módosítása
Mobil