Hozzávalók:
130 g vaj
125 g kristálycukor
4 tojás
125 g liszt
100 g kukoricaliszt
20 g vaníliás cukor
10 g sütőpor
1 csipet só
1 citrom reszelt héja
a krémhez:
150 g vaj
150 g porcukor
20 g vaníliás cukor
1 tojás sárgája
3 evőkanál rum
80 g mandula
Elkészítés:
A vajat a kristálycukorral habosra kikeverjük, majd egyenként hozzáadunk 4 tojássárgát.
A liszteket a vaníliás cukrorral és a sütőprral összekeverjük. 4 tojásfehérjét 1 csipet sóval kemény habbá verünk, majd ebből és a lisztes keverékből kanalanként, váltakozva adunk a masszához. Legvégül hozzáadjuk a reszelt citromhéjat.
Az egészet kivajazott, kilisztezett kuglóf- vagy koszorúformába öntjük.
Előmelegített sütőben, mérsékelt hőn (180 fok) kb. 30-35 percig sütjük.
Miután a formában langyosra hült, kiborítjuk.
A krémhez az összetevőket habosra keverjük, majd a tortát kettévágva középen és kívülről megkenjük vele. Ha kész, kívülről megszórjuk a hámozott és durvára tört mandulával.
Forrás: a Lajos Mari-féle könyvben ez a recept mint Frankfurti grillázstorta szerepel. Ehhez:
100 g kristálycukrot 1-2 evőkanál vízzel felolvasztunk. Ha pirulni kezd, beledobjuk a durvára vágott mandulát. Vékonyan megkenünk vajjal egy tepsit, erre 2-3 mm vastagon rásimítjuk a grillázst. Hagyjuk megkeményedni/kihülni, majd mozsárban kis darabokra törjük, és ezzel szórjuk be a tortát.
Megjegyzés: A mandula héjának könnyű levételét is a Lajos Mari-féle könyvből tanultam. Úgy szoktam csinálni, hogy forró vízbe potyogtatom az egész mandulákat, és pár percig benne hagyom, majd leöntöm róla a vizet. Ezután könnyedén, szinte kipattintva kijön a héjából.