aug
22

Hozzávalók:

3,1 dl buborékmentes ásványvíz
56 dkg liszt (BL-55)
2 mérőkanál cukor (a nagyobbik kanállal)
2 mérőkanál só (a kisebbik kanállal)
2 mérőkanál szárított élesztő (a kisebbik kanállal)
3 mérőkanál margarin (a nagyobbik kanállal)
2 mérőkanál fahéj (a kisebbik kanállal)
10 dkg mazsola

Elkészítés:

Először az ásványvizet öntjük a formába, majd erre rászórjuk a lisztet. A cukrot az egyik sarokba, a sót a vele átellenes sarokba kanalazzuk. A lisztbe középen kis lyukat fúrunk (vigyázat: ne érjen a vízig!), ebbe öntjük a szárított élesztőt. A 3 kanál margarint a cukorra rétegezzük, a fahéjat pedig a tetejére szórjuk.
Elindítjuk a sütést - mindenképpen gyors programot használjunk! Amikor a gép jelez, akkor adjuk hozzá a megmosott, de be nem áztatott mazsolát.

Forrás: csillababa receptje a hoxa.hu fórumjáról.

Megjegyzés: Ez az egyik legjobban sikerült házi kenyérkénk az eddig sütöttek közül! Igazán finom, de nem túl édes; reggelire a tea / kávé / kakaó mellé egy kis mézzel, lekvárral vagy vajjal igazán kítűnő!

 

aug
17

Hozzávalók:

4 nagy alma
15 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 tojás
25 dkg liszt
1 teáskanál sütopor
1 mokkáskanál fahéj
fél mokkáskanál őrölt szegfűszeg
1 csipet só
3 evőkanál apróra vágott gyümölcsbefőtt
3 evőkanál mazsola
1 evőkanál apróra vágott cukrozott narancshéj és citromhéj (vegyesen)
3 evőkanál darált dió
kevés margarin és liszt a formához

Elkészítés:

Az almát meghámozzuk, magházát eltávolítjuk, lereszeljük, majd a kétféle cukorral jól elkeverjük. Hozzáadjuk a nyers tojást, a lisztet és a benne elkevert sütoport; ezután az egészet addig keverjük, amíg habos, egynemű masszát nem kapunk. Fahéjjal, szegfűszeggel, csipet sóval fűszerezzük, majd hozzáadjuk a mazsolát és a feldarabolt gyümölcsöket, az apróra vágott narancs- és citromhéjat, végül pedig a darált diót. Egy szögletes, hosszúkás formát kivajazunk, liszttel meghintjük, az almás masszát belesimítjuk és végül alufóliával letakarjuk. Előmelegített forró sütobe tesszük, de a lángot azonnal közepesre mérsékeljük. Egy órányi sütés után hurkapálcával ellenőrizzük, hogy a közepe is jól átsült-e. Még forrón deszkára borítjuk és hagyjuk tejesen kihűlni. Ha már hideg, alufóliába csomagolva hűvös helyen tárolva sokáig elálló sütemény.

Forrás: Planétás receptkártyák (19./18. kártya), kicsi változtatással.

Megjegyzések:

- Az eredeti receptben 2 evőkanál darált mandula és 10 szem dió szerepel, de tekintve, hogy sehol sem sikerül olyan mandulát beszereznem, ami nem sózott és/vagy pörkölt, én a mandula helyett is diót használtam.

- Úgy sejtem, azért írják a receptben, hogy a formát le kell takarnunk alufóliával, hogy nehogy megégjen ennek a csupa-gyümölcs süteménynek a teteje. Viszont lehet, hogy érdemesebb lenne a süteményt csak a sütés vége felé letakarni, ugyanis nálam 1 óra elteltével még igencsak fakó volt, így kicsit tovább sütöttem, de ezúttal már letakarás nélkül. Jelentem, a teteje nem égett meg, az oldala viszont egy kicsit igen...

 

 

süti beállítások módosítása