feb
3

Manoka hókiflije

Címkék: lekvár | Szerző: sutilany | 1:33 pm

Hozzávalók: (6x8=48 darabhoz)

50 dkg rétesliszt
25 dkg margarin
2 dl tejföl
1 csipet só
1 evőkanál porcukor
3 dkg élesztő
1 csomag vaníliás cukor
1 teáskanál kristálycukor
2 dl tej
lekvár (vagy más, ízlés szerinti töltelék)

Elkészítés:

A langyos tejbe belekeverünk egy teáskanál kristálycukrot és egy kevés lisztet, majd felfuttatjuk benne az élesztőt. A lisztben elmorzsoljuk a margarint, majd a többi hozzávalót is beledolgozva tésztát gyúrunk belőle. Letakarva kb. háromnegyed órán át pihentetjük, majd hat kisebb cipóra osztjuk. A cipókat egyenként lisztezett deszkán kinyújtjuk, de óvatos, laza mozdulatokkal. A kapott kör alakú lapot nyolc cikkre vágjuk, ezek külső szélére helyezzük a tölteléket, majd felcsavarjuk őket. Vigyázzunk, hogy oldalról jól össze legyen fogva a tészta, nehogy kifolyjon belőle a töltelék! A felcsavart kis huplik csücskét összecsippentve kifliket formázunk belőlük; akkor lesznek igazán szépek, ha a közepükre kerülő csücsök nem lóg ki, hanem alulra kerül. Kivajazott tepsire pakoljuk őket és előmelegített, 180 fokos sütőben 15-20 percig sütjük, majd még melegen vaníliás porcukorba forgatjuk.

Forrás: manoka receptje.

Megjegyzés:

# A töltelék természetesen bármi lehet: dió, mák, gesztenye, túró, stb. Mi a jó sűrű házi lekvárt vagy a boltban kapható, jól vágható sütőlekvárt részesítjük előnyben, abból az erdei gyümölcsöset vagy vegyes gyümölcsöset.

# Team-munka manokával! :)

feb
3

Omlós kakaós csiga

Címkék: kakaó | Szerző: sutilany | 9:30 am

Hozzávalók:

30 dkg liszt
20 dkg margarin
2 tojás sárgája
10 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
1 csipet só
2 dkg kakaópor

Elkészítés:

A hozzávalókat a kakaópor kivételével összedolgozzuk, majd az elkészült tésztát két cipóba osztjuk. Az egyik cipóba alaposan beledolgozzuk a kakaóport is, majd mindkettőt hűvös helyen pihentetjük legalább két órán át. Ezután lisztezett deszkán a világos és a sötét tésztát is vékonyra kinyújtjuk, egymásra helyezzük, szorosan összegöngyöljük, majd sütőpapírba tekerjük. Hűtőben újabb két órán át pihentetjük, de természetesen ott maradhat hosszabb ideig is, sőt, mélyhűtőben akár egy évig is eláll. Ezután már nincs is más hátra, mint a rudat fél centiméter vastagságú szeletekre felvágni és sütőpapírral bélelt tepsiben, közép-meleg sütőben 20-25 perc alatt készre sütni.

Forrás: Nagymamám receptje (kiskoromban ez "Klárika kedvence" néven futott nálunk :) )

Megjegyzések:

* Nagyon finom, omlós sütemény! Fémdobozban sokáig eláll - feltéve, ha marad belőle.

* Team munka manokával. :)

süti beállítások módosítása