dec
13

Hozzávalók:

20 dkg rétesliszt
10 dkg kókuszreszelék
4 tojás
330 ml (kókusz)tej
15 dkg cukor
1 dl 100%-os narancslé / 1 narancs leve
1 teáskanál sütőpor
10 g (1 púpos evőkanál) zöld tea (ízesített is lehet)
késhegynyi őrölt gyömbér

Elkészítés:

A tejet 2-3 evőkanál kókuszreszelékkel felforraljuk, majd az egészet lehűtjük. (Ezt a kis trükköt azért találtam ki, mert az eredeti receptben szereplő kókusztejet nem sikerült beszereznem.)
A teát jól kitisztított kávédarálóban porrá daráljuk. (Először kicsit izgultam amiatt, hogy mennyire sikerül majd felaprítanom a teafüvet, de ezzel a módszerrel igen finomra, szinte porszerűvé sikerült darálnom a teát, illetve a benne lévő citromhéj darabkákat is, mivel én citromos zöld teát használtam a süteményhez.)
A tejhez hozzáadjuk a cukrot, a tojásokat és a maradék kókuszreszeléket, majd az egészet összekeverjük. A lisztben egyenletesen eloszlatjuk a sütőport és a gyömbért, majd ezt és a teát is a tejes keverékbe öntjük és jól elkeverjük. Végül hozzáadjuk a narancslevet is.
A szokásosnál hígabb muffintésztát a kivajazott muffintepsi mélyedéseibe kanalazzuk, majd előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 35-40 perc alatt készre sütjük.

Forrás: killervidra receptje.

Megjegyzések:

# A muffin ízében főleg a kókusz dominál, de eléggé érezhető rajta a zöld tea is. Kicsit sajnálom, hogy barna cukrot használtam a sütéshez, lehet, hogy hagyományos kristálycukorral élénkebb zöld lenne a színe. Mellesleg a nyers tészta engem leginkább egy hígabb sóskaszószra emlékeztetett, míg a kész muffin színe zöldes-barnás árnyalatú (sajnos a fotó ezt nem adja vissza).

# Az eredeti recept 24 darab mini muffinhoz való; nekem a normál méretű muffintepsihez kicsit sok lett a tészta, így végül a megszokottól kicsit kisebb méretű muffinból sikerült 17-et gyártanom, két fordulóban.

dec
11

Épp a minap bukkantam Dulmina blogján a keksznyomós receptekre, így amikor nekem is kezembe akadt itthon a saját, sosem használt keksznyomónk, gyorsan ki is próbáltam. Gondoltam az első alkalommal elég lesz, ha az alapreceptet használom, igaz, egy kis mandulaaromával feltuningolva.

Hozzávalók:

125 g margarin
125 g kristálycukor
1 tojás
1 csipet só
250 g liszt
1 teáskanál mandulaaroma

Elkészítés:

A margarint a kristálycukorral jól kikeverjük, majd hozzáadjuk a tojást és az aromát is. Beleszitáljuk a lisztet, hozzáadunk egy csipetnyi sót, majd az egészet jó alaposan összekeverjük, míg megfelelő állagú tésztát nem kapunk.
A masszát a keksznyomóba helyezzük és segítségével elkészítjük süteményeket. Kivajazott tepsibe rakjuk őket és előmelegített sütőben 200 fokon kb. 10 perc alatt készre sütjük.

Forrás: a keksznyomóhoz mellékelt receptfüzet alapján.

Megjegyzések:

+ A sütik kimondottan keksz-szerűek lettek, kívülről kicsit kemények ugyan, de egyébként omlósak, ropogósak. Fém dobozba pakolva sokáig elállnak.

+ Bevallom, én nem vagyok maradéktalanul elégedett a keksznyomó masinával, mivel időnként nem váltak le a kész sütik a henger aljáról. Így a végén, mikor már fogytán volt a türelmem, a maradék tésztából kézzel kis lepénykéket formáztam, mazsolával díszítettem és így egyszerűen kisütöttem őket. De ha lesz majd sok időm és megfelelő hangulatom hozzá, lehet, hogy fogok még kísérletezni a keksznyomó mintáival is.

A keksznyomó:

Csillagok, fenyőfák, virágok:

A megdézsmált mazsolás-mandulás lepénykék erősen megfogyatkozva a fémdobozkában:

süti beállítások módosítása