Hozzávalók:
20 dkg vaj
17,5 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 késhegynyi őrölt fahéj
4 tojás
3 evőkanál körtepálinka
25 dkg liszt
1 teáskanál sütőpor
30 dkg (3 darab) kemény körte
10 dkg étcsokoládé
+ vaj és liszt a formához
Elkészítés:
A vajat a cukorral, a vaníliás cukorral, a fahéjjal és egy csipet sóval habosra keverjük. Egymás után beledolgozzuk a tojásokat, majd a körtepálinkát. A lisztet átszitáljuk, elkeverjük sütőporral és a krémhez adjuk. Alaposan kikeverjük.
A körtéket meghámozzuk, magházukat kivágjuk, húsukat felaprítjuk. A csokoládét apró darabokra tördeljük. Mindkettőt a masszába forgatjuk.
A sütőt 200 fokra előmelegítjük. Kivajazunk és kilisztezünk egy kb. 26 cm átmérőjű kapcsos tortaformát és beleöntjük a masszát. A sütőben kb. 35-40 percig sütjük.
Forrás: Fanny Konyha 2009. 5. szám.
Megjegyzés: Az eredeti recept porcukorral, csokilevelekkel és körtével díszíti a torta tetejét. Bevonni szerintem teljesen felesleges, bár a látványt biztosan lehetne vele fokozni.
