júl
31

Hawaii muffin

Címkék: sonka sajt ananász kukorica | Szerző: sutilany | 12:59 pm

Hozzávalók: (12 darabhoz)

25 dkg liszt
2,5 teáskanál sütőpor
10 dkg gépsonka
fél teáskanál só
bors
15 dkg ananász (konzerv, lecsurgatva, kicsit kinyomkodva)
5 dkg morzsolt csemegekukorica (konzerv, lecsurgatva)
0,7 dl olaj
2,5 dl kefír
1 tojás
reszelt sajt a tetejére

Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 200°C-ra, a muffinformákat előkészítjük.
Egy nagy tálban elkeverjük a lisztet, a sütőport, a sonkát, a borsot, a sót, a kukoricát és az ananászt. Egy másik tálban simára keverjük az olajat az kefírrel és a tojással, majd kis adagokban hozzáadjuk a lisztes keveréket. A tésztát a formákba kanalazzuk, megszórjuk sajttal és 20-25 percig sütjük.
A sütőből kivéve hagyjuk a formában kihülni a muffinokat.

Forrás: Miffins c. könyv, néhány változtatással

Megjegyzés: Nagy sikerem volt vele. :)
(Készült belőle sajtos és sajt nélküli változat is, ezért vannak sötétebb (=sajtos) és világosabb (=sajt nélküli) muffinok is a képeken.)

júl
30

Mákos keksz

Címkék: mák | Szerző: sutilany | 10:51 pm

Ez a süti egy "továbbfejlesztett" változata egy korábbinak. Az eredeti recept itt található.

A változtatások: dió helyett darált mákot használtam, lisztból kicsit többet (175 g), vízből pedig kicsit kevesebbet (egy fél kanálnyit) tettem bele. A fotón láthatóak a kis "sütirudak" is, amiket a hűtőben tároltam, majd fölvagdostam és sütöttem. Egyébként ezeket a rudacskákat állítólag le is lehet fagyasztani és aztán később elővenni és megsütni. Ezt még nem próbáltam, de van egy másik tapasztalatom: ha véletlenül túl hígra sikerülne a tészta és ezért nem lehet szeletelni, akkor formázzunk belőle golyócskákat és lapogassuk el. Én kipróbáltam (kénytelen voltam;) ) így is, de az ízben nem tapasztaltunk különbséget. Sőt, talán kicsit szebbek is lettek a majdnem szabályos, kör alakú kekszek, mint a kicsit szabálytalanok, amiket szeleteltem (és itt a képeken szerepelnek).

 

 

 

süti beállítások módosítása