Hozzávalók:
25 dkg méz
11 dkg cukor
1 teáskanál vanília aroma
4 tojás
25 dkg liszt
1 teáskanál szódabikarbóna
1 teáskanál reszelt citromhéj
2 teáskanál mézes sütemény fűszerkeverék (ez helyettesíthető őrölt fahéjjal és szegfűszeggel)
1 teáskanál forralt bor fűszerkeverék
2 evőkanál fehér csemegebor
kevés margarin és liszt a forma kikenéséhez
Elkészítés:
A mézet langyosítsuk meg, majd keverjük össze a kristálycukorral és a vanília aromával. Egyenként tegyük bele a négy tojás sárgáját és keverjük habosra. Adjuk hozzá a szódabikarbónával összekevert lisztet, majd a fűszerekkel, a reszelt citromhéjjal és a csemegeborral ízesítsük. Végül óvatosan, nehogy összetörjön, forgassuk bele a tojásfehérje felvert kemény habját is.
A kész masszát vajjal kikent, liszttel meghintett őzgerincformába (esetleg kettőbe is) öntjük. Mérsékelten meleg (kb. 160 fokos) sütőben körülbelül fél óra alatt megsütjük. Vigyázat, a méz miatt hamar barnul a teteje, ezért ha kell, alufóliával takarjuk be!
Forrás: Planétás receptkártyák (25./22. kártya), némi változtatással.
Megjegyzés:
@ A süteménybe kerülhet durvára vágott dió, mogyoró, mandula, csokoládé, mazsola, vagy akár kandírozott gyümölcs is; ezeken kívül akár csokimázzal is bevonható. Viszont szerintem elég intenzív a fűszerek íze és illata, úgyhogy nekem így "natúran" is nagyon ízlett, nem hiányzott belőle semmi sem.
@ Engem is meglepett, mennyire nagyon puha a süti! Állítólag akár egy hétig is ilyen marad, feltéve, ha marad belőle. ;)
